Kaksplus.fi

IMETYKSEN LOPETUS ENNEN TAVOITETTA
Imetyskuvia kolmen vuoden varrelta. Ylläolevassa kuvassa imetän vasemmassa kolmikuista Adaa ja oikeassa päivän vanhaa Venlaa. Adaa imetin yksivuotiaaksi eli puoleenväliin asti toista raskautta (klik) ja vajaa kaksivuotiaasta kolmevuotiaaksi, 9kk tauolla välissä. Siitä pidemmin täällä. Molempien imetystaipaleiden alku oli itkua, kipua ja verta. Ensimmäisellä kierroksella sitä kesti kolme viikkoa, joka imetyksen läpi kunnes tajusin tyhjentää liiat maidot ennen imetystä. Toisella kierroksella hoksasin sen jo ekan viikon jälkeen ja kipua jatkui vain sen vajaa kaksi viikkoa. Sillä kierroksella olin myös valppaampi maidonluovutuksen suhteen ja aloitin sen jo Venlan ollessa viikon vanha. Siitä lisää kokemuksiani täällä.

Blogissa on miltei 50 blogitekstiä, joissa aiheena ja vähintään sivuaiheena on imetys. Olen selvittänyt parhaat vinkit imetyksen onnistumiseen (klik), seissyt pellolla imettämässä (klik) ja kertonut tandem- ja pitkän imetyksen hyvistä puolista (klik). Imetys oli yksi rakkaimmista asioista, jonka olen saanut kokea lasteni kanssa. Se on yhdistävä ja tunteita herättävä hetki äidin arjessa. Ei ole löytynyt paikkaa, jossa vauva ei olisi saanut maitoansa. Välillä olen tosissani joutunut puolustamaan periaatteitani tuntemattomille kaduilla ja kommentoijille somessa. Silti en olisi vaihtanut missään vaiheessa korvikkeeseen ulkopuolisten tähden.

Maailmankatsomukseni (jos niin voi sanoa) on sulkeutunut ja jälleen avartunut näiden imetysvuosien aikana. Olen henkeen ja vereen pitänyt imetystä ainoana oikeana vaihtoehtona ja vuosien kuluessa ymmärtänyt, miten vaihtoehtoja ja tyylejä ja valintoja on muitakin oikeita. Olen saanut kulkea vierellä monet pullotaipaleet ja nähnyt taustalla yhtä rakastavan äidin kuin minkä itsestänikin tunnistan (tosin tällä hetkellä ei tunnu siltä kun perheessä on 1 uhmaikäänsä päättelevä ja 1 sitä aloitteleva). Refluksia ja koliikkia voi olla yhtälailla oli lapsi imetetty tai ei.

Syy, miksi lopetin oli yksinkertaisesti oman jaksamisen ja kiinnostuksen puute. Olisin halunnut jatkaa Venlan kanssa vielä puoli vuotta, sinne kaksivuotiaaksi asti. Esikoisen kanssa taas olin valmis päättelemään sitä taivalta siinä kolmivuotissynttäreiden hujakoilla. Ensin vähensin imetystä, pian väheni maito ja lopulta mietin jäljellejääviä syitäni jatkaa. Lopetusta puolsi myöskin kolmevuotiaan katseesta näkyvä suru ja katkeruus, kun sisko sai, mutta hän ei "koska on jo niin iso". Hajanaisia kertoja olen imettänyt tämän kesän aikana, mutta maitoa kun ei enää tule ja päätös lopettamisesta oli jo tehty, oli aika julkaista tämä blogiteksti.

Vaikka olenkin sanonut, etten enää ikinä ole raskaana, saati synnytä, tiedän ajan kultaavan jossain kohtaa muistot ja ehkä haluavani vielä iltatähden. Sitten kymmenen vuoden päästä jos energiaa vielä löytyy ja halua jättäytyä pois työelämästä vuosiksi. Loppuun täytyy vielä sanoa, että näistä rinnoista näkyy imetys jo vaalentuneina raitoina. Puolikkaat siitä koosta mitä ne olivat ennen raskauksia. Kymmenesosana siitä mitä olivat kun maito nousi ja pakkautui ensimmäisiä kertoja. Silti se on vain pieni pinnallinen asia sen faktan vierellä, että ne ovat antaneet ensimmäisen ravinnon kahdelle lapselle ja säästöjäkin rutkasti.

Vielä loppuun imetyksen säästöt omaksi ilokseni:
Erikois/allergiamaito: 1 purkki josta saadaan 3l valmista korviketta, hinta 60€; kestää noin 3-4 päivää, puolessa vuodessa  hintaa n. 3500€
Taviskorvike: 3€/l joka riittää n. 1vrk ja n. 700€ puolessa vuodessa kertyy hintaa. Noin 1500€ euroa siis säästin imettämällä yhtä lasta vuoden ajan.


2 kommenttia:

  1. Hienot imetystaipaleet teillä ♥ Täälläkin oli 2v tavoitteena esikoisen imetyksessä, päästiin 1v9kk asti, kun tyyppi ilmoitti että "tissi loppu" ja unohti pian sen jälkeen imuotteen! Mutta tämä siis, koska mulla nyt raskaana ollessa maidon määrä ja heruminen väheni huomattavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Hienoon tavoitteeseen olet päässyt raskaudesta huolimatta :) Hyvää loppuraskautta <3

      Poista

Kiitos kommenteista!